Trecerea de la sat la oras

Mai purtam inca ghiozdanul in spate (printr-a saptea sau si a opta), chiar daca unii se fandoseau cu satmape si serviete. Probabil ca mi-l dorisem prea mult, incepand cu clasa-ntaia si-mi venea greu sa-l schimb. Pe vremea mea faceam opt clase la generala. Cele de la unu la patru la o scoala din fundul satului (cu un invatator sau o invatatoare pentru toti), unde sambata seara se dadeau filme de pe role pe peretele clasei (cel fara geamuri), iar cele de la a cincea la a opta la,,centru” (cu profesori). Se dadeau si aici filme,dar mai rar. Ma duceam cu bicicleta dotata cu cu pompa cu furtunas si ventilase de rezerva,cu spite imbracate cu bucati de cablu colorate(care zornaiau),basca portbagajul pentru ghiozdan(mai incapea si mingea cu buline cumparata de tata din banii mei castigati la loz in plic de trei lei). La toamna pleci la liceu, la oras, imi zice mama!

M-am gandit ca asta o fi transpunerea in practica a ceea ce auzisem eu in generala,ca se va produce trecerea de la sat la oras, pe care eu am inceput-o asteptand rata de la ora 6.00 a.m.,plina ochi cu muncitorii de la uzina. A fost greu pana m-am invatat sa ma agat de usile autobuzului in timp ce se deschideau,ca sa prind loc,c u sculatul de dimineata fiind obisnuit.Acum aveam si eu mapa(cam burdusita),cu capac care se inchidea la mijloc,din imitatie de piele in forma de solzi de peste.Deja ma bucuram de asta si consideram ca e prima binefacere a trecerii de la sat la oras.Si nu era singura.La liceu n-am apucat loc in banca pe randul de la geam,asa ca am stat pe cel din dreapta,spre mijloc. Am observat mai tarziu niste priviri aruncate spre pantalonii mei de uniforma noua si in timp ce un coleg ma tinea de vorba,un altul mi-a sumes repede un crac si de atunci a stiut tot liceul ca baiatul care a trecut de la sat la oras poarta izmene(nu stiam atunci ca le zice si indispensabili). Fac si urmatoarea remarca:aveam niste izmene groase,albastre (imi convenea culoarea deoarece petele de la dos se vedeau mai greu si nu era nevoie sa le speli des) si-mi placeau ca sunt stranse pe glezna. Flausatul ala nu-mi prea convenea,pentru ca la primele imbracari,mai ales dupa ce faceai baie si erai ud,ti se lipeau pe picioare multe scame,care nu se mai luau decat daca te spalai din nou sau daca le periai dupa ce se uscau.Dupa ziua aceea am luat pantalonii de uniforma direct pe fundul gol,fara sa stie parintii(ei nu cumparasera niciodata chiloti),chit ca-mi tremurau picioarele la greu pana ajungeam in clasa.

Din anul doi m-a salvat o mesada (un fel de fas captusit cu blana groasa,batuta,ca peria si care cantarea mai mult decat un sac de ciment de la Campulung),care-mi venea pana la genunchi si cu care ajungeam fleasca in clasa.Mi se parea ca sunt si mai slab,cu pantalonii purtati pe,,gol”,cel putin la picioare.Vara era fresh si nu riscai sa te scapi in pantofi daca te presa basica(vorba vine,ca eu aveam bascheti stransi pe glezne).Inconvenientul era ca trebuia sa fiu atent cand trageam fermoarul,care la prima imbracare pe pielea goala,mi-a smuls o portiune de pielicica,banuiti de unde.Dar tot raul spre bine.Imi dadusera ai mei bani sa merg intr-o excursie(le-am spus ca e obligatoriu)si cum nu aveam cu ce sa ajung la prima ora dimineata in oras(sambata nu circula rata),o colega m-a invitat sa dorm la ea,ca era singura.Mi-a dat o pereche de pijamale si cum ma codeam sa ma dezbrac,mi-a tras ea brusc fermoarul,cu bineinteles bucatica de piele de rigoare,preluata tot din locul pe care l-ati banuit deja(vezi mai sus).M-a admonestat sugubat cu degetul zicand ca-i place ideea mea vestimentara,ca e chiar cool. N-am mai luat pijamalele,pentru ca-si daduse si ea jos pantalonasii,care erau de cateva ori mai subtiri ca izmenele mele(foste). Am observat ca ea n-avea pe pulpe,ca fetele de la tara,acele dungi circulare,rosii,cauzate de purtarea excesiva a chilotilor(nota autorului nr.1: la tara se purtau din toamna pana-n primavara),v atuiti si bufanti,c u zgarci(nota autorului nr.2:elastic gros)la baza, care taia in carne vie(nota autorului nr.3:am observat asta prima data la bunica,cand era aplecata peste copaie,sa spele rufele). In timp ce mai arunca de pe ea ce mai era de aruncat,mi-am dat seama de rolul important pe care l-au avut izmenele in trecerea mea de la sat la oras. Hai sanatate si jos izmenele!

P.S. Dupa excursie am ramas si cu chilotii imprumutati de la fratele ei de ea,pe care i-am purtat pana am luat bac-ul(din prima).

Asta mai zic si eu bafta!

0 comments:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.