Jurnalul lui Nenelu-Zi 24

Zi 24

Dupa ce directorul general il facuse cu ou si cu otet, ii mai spusese si sa-nchida usa pe dinafara si ca daca nu rezolva problema intr-o saptamana, si asta ca e el asa, indulgent, sa se duca unde-o vrea si unde-o stii ,ca nu mai are nevoie de serviciile lui. Auzi ,ii zizese ,cand ai de gand ba sa maresti capacitatea de productie si sa imbunatatesti factorul calitate / pret ? Da ,de parca numai el lucra la abatorul asta prapadit al lu masa si-al lu tacso. Povestea a inceput dupa ce preluasera grajdurile fostului CAP si i-au daramat zidurile dintre ele ,rezultand o hala mare in care daca scapa unul ceva pe jos ,se auzea ecoul pana-n strada. Deci prima problema se rezolvase.Capacitatea halei abator era acum de 2225 m.p. si se marise astfel cu treizeci la suta.Ca nu era toata utilata ,asta era problema numarul doi. Ce sa bagi in ditamai hangarul ,ca aproape incapea un avion din asta utilitar de gabarit  mediu.Era negru de suparare ca nu stia de unde sa mai ia trei malaxoare pentru carnea tocata ,treizeci de carlige pentru agatat animalele taiate ,cinsprezece parlitori pentru animalele porci si sa mai angajeze cinci macelari si trei jupuitori necalificati. Aproape ca putea face fata si cu cei de acum ,dar trebuia sa-i treaca la ture ,pe trei schimburi ,fara concedii o perioada si sa le plateasca si ore de noapte. Economistul sef nici nu vrusese sa auda de noi achizitii sau de marirea salariului la astia de lucrau acum ,plini mereu de apa ,sange ,creier zdrobit ,tandari de oase ,piele si par.

Colac peste pupaza , mai avusesera si o reclamatie la OPC ca parizerul produs de ei si bagat  deocamdata numai in buticuri ,era atat de tare incat incat oamenii trebuiau sa-l taie cu miniferastarul de taiat crengile la pomi primavara ,ca sa-l poata manca. Se gandea ca in zona libera din hala abator ,unde nu mai punea utilaje ,ca n-avea bani si nici de unde sa ia ,sa aduca fan si sa tina o perioada vacile  pe nutret ,sa mai puna ceva pe ele ,ca ai dracu de tarani izmeniti si cacaciosi ,trag pe bietele vaci pana le lasa piele si os ,le mulg pana la ultimul strop de lapte si le mai pun si la jug ,ca nici pe tauri nu pot sa-i mai tina saracele in spate cand sar pe ele .Si-ar mai vrea sa si fete ,sa aiba si vitei ,ca sa-i taie tot pentru ei. Atunci cand se-ntamplase beleaua cu parizerul ,OPC –ul ii obligase sa-l ia pe tot inapoi ,sa-l distruga si sa-l duca la crematoriu ,plus ca le mai dadusera si amenda morala ,platita buticurilor. Le luase o saptamana sa-l distruga ,era tare al dracului de tot ,ca n-avea cum sa fie altfel daca nouazeci la suta avea numai oase sfaramate ,care se facusera tun cand se amestecasera in compozitie si,,intaritorii”.

Se gandea sa scrie referatul care-l ceruse inginerul sef ,care trebuia sa-l duca directorului la randul lui. O sa-l consulte si pe macelarul sef ,ca tot se vaita si asta in gura mare ca e catranit rau pe director ,ca ii obligase pe ei sa plateasca amenda. Ca daca nu se-mbata ala care-a turnat intaritorii ,poate nu iesea asa  ,da  a turnat toti sacii in compozitie. Fusese nevoit acum sa faca imprumut la CAR pentru asta si trebuise sa renunte la motoscuterul pe care de mult voia sa si-l ia. Mai credea ca aveau si un turnator printre ei ,ca n-au plecat aia de la OPC pana n-au distrus tot parizerul ,dar nu-si mai amintea cine a fost de fata cand se laudase el ca poate sa transforme parizerul ala tare in ,,pateu” ,sa te lingi pe degete ,cu eticheta suta la suta ,,bio”.Se-mbatase rau ,ca nici nu si-a mai amintit cum a ajuns acasa. Si reteta era simpla ,ca trebuia sa ,,topeasca”parizerul ala tare ,refuzat la,,export” ,cum zicea acum de ciuda ,cand bea o tuica cu grajdarii. Si dupa ce-l topea ,baga la malaxor ugerele vacilor care abia mai suflau de slabe si nemancate ce erau ,pana se facea ca o pasta ,fina ,fina ,dar care sa nu curga si sa se intinda , asa , ca zeama de varza nepritocita ,ci asa mai incet ,cum ar fi curs mierea ,dupa care amesteca tot. Iesea un fel de salam de casa ,dar nu era suficient ,ca trebuia sa para ca are si ceva carne.Dar se gandise si la asta .Vacile aveau si burta.Lasau burta nerazuita ,o taiau in bucati de forme geometrice diferite ,dupa care o bagau intr-un final in compozitie ,cu colorantii de,,serviciu” ,si dupa ce taiai o felie ,se vedea pe ea un ,,relief”de toata frumusetea ,ca-ti venea sa mananci salamul,,gol”. Cu ambalajul ar fi fost mai simplu ,ca erau mate de porc cacalau ,mai si aruncai din ele la caini ,dar trebuiau intoarse pe dos si spalate bine de balegar. Eh ,si ,,proiectul”lui picase ,pentru ca nu stiu care pizda masii de turnator invidios.

A stat pana seara tarziu sa scrie referatul, ca sa-l dea dimineta la raport.S-a gandit ca ar fi bine sa-l faca punctual ,ca sa nu-i zica ala ca are chef de gargara. Il intitulase ,,Metode noi si rentabile pentru imbunatatirea calitatii mezelurilo  de tip abator”. Si cuprindea in  principal :

-eliminarea ,macar cu cinci la suta ,a E-urilor de serie si de orice culoare si micsorarea literelor de pe etichetele de prezentare lipite pe produs ,pana la capacitatea de citire a consumatorilor de maxim ,,minus 3,5 / plus 3,5”/ ochi ,la dioptriile ochelarilor de vedere.

-elaborarea de noi retete care sa poata include si carnea de cal fara fudulii si fara copite.

-separarea prealabila a vacilor de tauri ,cel putin cu o luna inainte de taiere ,pentru a nu mai slabi ca urmare a faptului ca ca li se face de,,goana”si trec la,,actiune”.

-interzicerea accesului viteilor care vor sa suga de la tatele vacilor si montarea la gura acestora de botnite tip,,arici”(se vor alapta cu lapte praf la cutie).

-fabricare unui nou produs din creier de porc ,vaca si cal ,la conserva ,mixat ca icrele de peste ,care sa poata fi folosit in loc de oua la maionezele pentru salata de boeuf.

-taierea in felii subtiri ,gen baton ,a urechilor de la toate categoriile de animale taiate si,,ambalarea” lor ,dupa uscare ,intr-un mix de seminte de in ,canepa ,floarea soarelui ,mei,chia ,mac ,susan ,dovleac turcesc si etichetarea produsului sub denumirea de,,crocant animal”,Y sau Z ,ca sa nu se faca confuzie cu un gen muzical(aici directorul a avut o ,,mentiune”,si anume ca nu e vorba de un gen muzical ,ci de o firma producatoare de casete de muzica disco house).

Tot pentru acest produs se va tipari un mini prospect ,ca la ceaiuri ,prin care se va atrage atentia consumatorilor ,in primul rand celor in varsta ,sa nu consume acest produs daca n-au protezele dentare fixate cu crema,,COLEGA”,cat si celor care au proteze dentare imprumutate sau sunt doua familii pe o proteza ,tinand cont ca pensiile sunt mici si se,,afilizaza”intre ei.

-pe eticheta sa apara o poza cu unul care musca din produs(poza fara proteza) si-i curg balele de cat de mult ii place si care morfoleste printre buze expresia,,Prea bun ,prea ca la abator”.

Am vazut ,mai tarziu ,intr-un anunt de foarte mica publicitate ,ca produsul a fost retras de pe piata dupa prima serie de fabricatie ,pe motiv ca inginerul zootehnist care implementase acest produs ,a fost gasit vinovat de plagiat dupa retetele gasite intr-o carte de la biblioteca comunala ,intitulata,,Integrarea taranului roman in bucataria de piata”.

 

1 comment:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.